Ebben a bejegyzésben egy tanfolyami tapasztalatomat osztom meg, melyben látható a gyermekagykontroll és a pozitív gondolkodás varázslatos ereje.

Zsuzsi a 13 éves kislány nagyon nehezen szánta rá magát, hogy részt vegyen egy agykontroll tanfolyamon. Sok kudarc érte az iskolában, a gyerekek is gyakran kiközösítették, csúfolták és nem volt barátja. A tanulmányi eredménye sem olyan volt, amilyenre képes lett volna. Izgulós, stresszes, szorongó volt, és ez akadályozta abban, hogy jól teljesítsen. Anyukája többször említette neki az agykontroll tanfolyamot, de semmiképp nem akart részt venni rajta. Mindig azt mondta, hogy nincs neki semmi baja, csak most nem jól jöttek ki a dolgok. Ez szerinte tejesen normális, és a tanfolyamra csak defektesek mennek el.

Érdeklődését a tanfolyam iránt az keltette fel, hogy egy osztálytársa Évi – aki hasonló visszahúzódó kislány volt régen – látványosan megváltozott. Egyre bátrabban, és jobban felelt az iskolában. A tanulmányi eredménye javult, és azt mondta, hogy kevesebbet tanul, mint azelőtt. Sokkal magabiztosabb lett, ki mert állni saját magáért, és egy vitás helyzetben Zsuzsit is megvédte. Ha hibázott, és próbálták emiatt gúnyolni már nem ijedt meg, hanem azt mondta: „aki próbálkozik, az néha hibázik is, de minden hibából tanulunk.”

Zsuzsi csodálattal figyelte Évi változását, és vágyott arra, hogy ez neki is sikerüljön. Éppen ezért megkérdezte tőle, hogyan sikerülhetne ez neki is. Évi erre csak ennyit mondott: „Agykontroll tanfolyamon voltam, és használom az ott tanultakat. Tudod milyen jó volt!” Ezután mesélt sokat a tanfolyamról, hogy milyen feldobott volt a tanfolyami napokon, és ez a lelkesedés még mindig tart, hisz tapasztalja naponta a pozitív változást élete minden területén. Évi javasolta Zsuzsinak, hogy ha van lehetősége, akkor menjen el a gyerekagykontroll tanfolyamra, mert csodálatos dolgokat lehet ott tanulni. Évi lelkes beszámolója után Zsuzsi – édesanyja legnagyobb csodálkozására – kérte, hogy részt vehessen egy agykontroll tanfolyamon.

 

A tanfolyam tapasztalatai

Megtörtént a jelentkezés, de a tanfolyam reggelén nagyon félt, hisz nem ismert senkit, így attól tartott, hogy kigúnyolják, kicsúfolják itt is. Ez a félelem eluralkodott rajta, és legszívesebben hazament volna. Szülei úgy hagyták ott a tanfolyamon, hogy ha nem tetszik neki, akkor az ebédszünet után már nem kell visszajönnie.

Az első órai ismerkedés, és a játékok után már egyre jobban felszabadult. Jelentkezett, elmondta bátran a gondolatait, és örömmel tapasztalta, hogy itt senki sem gúnyolja ki. A következő órán, amikor a gondolat nagytakarítás fontosságáról beszélgettek, döbbenten vette észre, mennyire akadályozza saját maga boldogulását azzal, hogy tele van a feje a saját magáról alkotott negatív gondolatokkal. Sokat szidja, bírálja magát. Ismételgeti, hogy ez neki nem meg, ügyetlen, tehetségtelen, rosszabb mint a többi gyerek. Megtanulta, hogy ezen változtatni kell, és önbírálat helyett, bízni kell magában! Ámulva fedezte fel, milyen egyszerű a változáshoz vezető út. Majd a következő órán átélte milyen érzés a teljes ellazulás, a mély nyugalom megtapasztalása. Felismerte, hogy ebben a stresszes, rohanó világban milyen nagy szüksége van arra, hogy „alfa szinten” is tudjon gondolkodni, problémát megoldani.

Amikor az ebédszünetben jöttek érte a szülei olyan lelkes volt, hogy csak mesélt, és mesélt a tanfolyamról. Ez eddig nem volt rá jellemző, hisz nagyon zárkózott kislány volt, de most olyan sok érdekes új élmény érte, amit meg kellett osztania. Kérdezték a szülei, hogy mi legyen, hisz reggel megígérték, ha nem érzi jól magát a tanfolyamon, akkor nem kell visszamennie. Erről már meg is felejtkezett Zsuzsi. Anya, mindenképpen vissza kell mennem! Erre a tanfolyamra volt szükségem! Itt mindenki a barátom!

Mi történt a gyermekagykontroll tanfolyam után?

Hétfőn az iskolában Évi már nagyon várta Zsuzsit, kíváncsi volt mit mesél a tanfolyamról. Nem csalódott. Zsuzsiból ömlött a szó, és Évi mindig megerősítette, hogy ez vele is így volt. Naponta megosztották az agykontrollos tapasztalataikat, sikereiket, és nagyon jó barátnők lettek.

Azt a változást, amit Évin látott, Zsuzsi most saját magán is megtapasztalta. Bátrabban, magabiztosabban felelt, ha az órán felszólították, a dolgozatírásnál eszébe jutottak a jó válaszok, és felkérték, hogy az iskolai ünnepélyen szerepeljen! Célokat tűzött ki magának, és bizony a legtöbb célja megvalósult. A sportban is egyre sikeresebb lett. A ritmikus gimnasztika nem könnyű sportág, és ebben is egyre sikeresebb, eredményesebb lett. Édesanyja írta, hogy Zsuzsi kitűzte célul, hogy vidékbajnok lesz, és valóban fent állt a dobogó legfelső fokán! Anyukája elmondta, hogy megszűnt a sok stressz okozta hasfájás. A bizonyítvány is sokkal jobb lett, – pedig kevesebb időt fordít a tanulásra – így bízhatunk benne, hogy egy év múlva bekerül abba a gimnáziumba, ahová tervezte.

Összességében: Zsuzsi jól érzi magát a bőrében. Sokat mosolyog, bátran elmondja a véleményét, segítőkész vidám sikeres kislánnyá vált a szorongó, visszahúzódó gyermekből.

 

Please follow and like us:
Írjon nekem
Facebook