Augusztus vége van. Hamarosan kezdődik az iskola, és ez bizony napirend-változással jár.

Nyáron lazábban vettük a lefekvés időpontját, és nem kellett korán kelni. Most viszont korán kell kelni, mert ha elkésik a gyermek az iskolából, jön a büntetés (igazolatlan óra, beírás), ezért szülőként nyűgös, kapkodós, veszekedős, alkudozós reggelek következnek, amitől már előre félünk.

 

Az esti lefekvéssel problémák várhatók

Kezdetben a lefekvés időpontját túl korainak érzik a gyerekek, és hajtogatják, hogy még nem álmosak.
Forgolódnak, mérgelődnek, unatkoznak az ágyban, bekapcsolják a TV-t, számítógépet a gyerekszobában, vagy a takaró alatt az okos telefonnal játszanak. Ennek persze veszekedés a vége, és zaklatottan, haragosan még nehezebb elaludni. Ezután természetes, hogy reggel fáradtan, nehezen ébrednek. Ennek következménye lehet, hogy nem tudnak figyelni az iskolában, nehezen megy a koncentrálás, vagy rosszabb a tanulmányi eredmény, mint amire valóban képesek lennének.

 

Nem törvényszerű, hogy így kell lennie

A gyermekagykontroll tanfolyamon megtanuljuk, hogyan lehet vidáman, kiegyensúlyozottan magunktól felébredni a megfelelő időpontban. Képesek vagyunk beállítani a „belső óránkat” arra az időpontra, amikor fel kell ébredni. Ha ezt a receptszerű technikát, – az ébredéskontrollt – jól alkalmazzuk, nem járunk úgy, hogy a legjobb álmunk kellős közepén kell felkelnünk, hisz agyunk úgy irányítja az alvásfázisokat, hogy a felkelés időpontjában már az alvás éber szakaszából tudunk felkelni vidáman, és frissen. Emellett nő az önbizalom is, hisz képes vagyok irányítani az elmémet úgy, hogy számomra a legkedvezőbb módon oldjam meg a felkelés problémás időszakát.

 

A gyermekagykontroll tanfolyamon nem csak az ébredéskontroll sajátítható el, hanem az alváskontroll receptszerű technikája is. Ezzel az egyszerű és könnyen elsajátítható módszerrel képesek a gyerekek elaludni a este a megfelelő időben.

 

Mire érdemes figyelni a gyermekek elvalvása előtt?

Természetesen a nyugodt alvás elősegítése érdekében fontos, hogy a gyermekek este ne nézzenek felzaklató TV műsorokat. A veszekedés a családban szintén akadályozza a megfelelő alvást – a bűntudat, harag, önsajnálat, félelem, lelkiismeret-furdalás, valamint stresszes érzések nem hagyják könnyen elaludni a gyerekeket. Érdemes lefekvés előtt tisztázni a problémás helyzeteket, hiszen békében, nyugalomban, szeretetben, biztonságban megy könnyen az elalvás.

Fontos, hogy a gyereke szervezete fizikailag is „kifáradjon” estére – melyhez hozzájárulhat a napközben játék, sportolás vagy épp kirándulás. Ha egész nap csak az iskolában ül a gyerek, otthon csak a tanulás, és a számítógépezés a program, az nem fárasztja le kellően fizikailag, így pedig nehéz lesz az elalvás. Ráadásul a mozgáshiányos életmód a kicsik testi, és a szellemi fejlődését is akadályozza.

Tehát, ha a gyermek estére elfárad, nyugalomban van, és használja az alváskontrollt, képes arra, hogy időben elaludjon, és reggel az ébredéskontrollal magától fog felébredni a megfelelő időpontban.

 

Érdemes ráhangolódni a napirend-változásra

Javaslom, hogy fokozatosan, – ebben a pár napban, ami még vissza van az iskolakezdésig – egyre korábban feküdjenek le a gyerekek aludni, és egyre korábban keljenek fel. Így nem kell hirtelen változásnak kitenni a szervezetüket.

Több gyermekagykontrollt ismétlő gyermek mesélte nekem, hogy amióta az ébredéskontroll technikával önállóan ébreszti magát, jókedvűek a reggelei, és az egész napja jól indul. Természetesen sok visszajelzés van arról, hogy aki az alváskontrollt használja könnyebben alszik el és nyugodt, mély az alvása.

Örömteli, magabiztos, sikeres iskolakezdést kívánok minden gyermeknek!

Szeretnéd, ha gyermek elvégezni a gyermekagykontroll tanfolyamot?
Az aktuális időpontokról és helyszínekről bővebb információt, ide kattintva találsz.

 

 

Please follow and like us:
Írjon nekem
Facebook